Teisti

Tað er lætt at kenna teista aftur, Um summarið er hann svartur við sjónskum hvítum blettum á veingjunum. Um veturin er hann sprøklutur. Beinini eru blóðreyð og nevið svart og klænt.

Teisti er á stødd við lunda.

Teisti heldur til inni við land og helst á grunnum vatni. Teisti hoyrir til svartfugl og sum allir svartfuglar, er hann óførur at kava og svimja undir vatni, men fer sjáldan langt út á opið hav.

 Teisti í sínum eyðkenda summarbúna. Mynd: Janus Hansen

Teisti í sínum eyðkenda summarbúna. Mynd: Janus Hansen

Sjófuglur verður vanliga gamal, og teir flestu verpa bara eitt egg á hvørjum ári. Tó verpur teisti ofta 2 egg.

Teisti eigur niðast í berginum í urðum og rivum. Hann verpur um mánaðarskiftið mai - juni 2. Eggini eru hvít við svørtum prikkum og reiðrið liggur væl fjalt.

So skjótt ungarnir eru floygdir, minkar fuglurin í bjørgunum og flýgur út á hav.

Tað eru um 3.500 pør av teist í Føroyum.

Teisti

  • Longd: 32-38 cm
  • Vekt: 500 g
  • Flog: 49-58 cm
  • Egg: 1-2