Villdunna

Villdunna er vanligasti antarfuglur, sum eigur í Føroyum. Hon sæst á nógvum vøtnum og áum.

Tær flestu villdunnurnar eru her alt árið. Tó koma nakrar fremmandar villdunnur eisini henda vegin um veturin.

 Villdunnu-bøga og villdunnu-steggi. Mynd: iStockphoto

Villdunnu-bøga og villdunnu-steggi. Mynd: iStockphoto

Í mai-juni verpur bøgan 8-10 egg, sum eru líka stór sum høsnaregg. Dunnan matar ikki ungarnar, men fer við teimum, har føði er.

 Villdunnu-ungar eru fittir og mjúkir. Mynd: Hans Eli Sivertsen

Villdunnu-ungar eru fittir og mjúkir. Mynd: Hans Eli Sivertsen

Tá ið villdunna etur, liggur hon og sutlar í vatnskorpuni ella stendur á høvdinum, við velinum upp í loft, so hon røkkur á botn at sutla.

Villdunna

  • Longd: 50-65 cm
  • Vekt: 1100 g
  • Flog: 81-98 cm
  • Egg: 6-12
 Tá ið villdunnu finnur sær føði á botni, stendur á høvdinum, við velinum upp í loft fyri at røkka. Mynd: iStockphoto

Tá ið villdunnu finnur sær føði á botni, stendur á høvdinum, við velinum upp í loft fyri at røkka. Mynd: iStockphoto