Æða

Æða er sjófuglur og er í Føroyum alt árið. Æðan í Føroyum er serlig. Hetta er minsta æðuslagið í Atlantshavi.

Hon eigur á hellu, í bakka og eisini uppi í haganum. Hon sæst tó mest fram við strendurnar, har hon finnur sær føði.

 Æðu-ungi og æða. Mynd: Jóan Petur Petersen

Æðu-ungi og æða. Mynd: Jóan Petur Petersen

Æða kavar niður á botn eftir skeljadýrum, krabbadýrum og øðrum smádýrum.

Steggin verður nevndur blikur. Steggin er bæði størri og litfagrari enn bøgan. Blikur er sera eyðkendur í sínum svarta og hvíta búna. Bøgan er myrka-reyðbrún.

 Steggin hjá æðu verður nevndur blikur. Hann er bæði størri og litfagrari enn bøgan. Mynd: Hans Eli Sivertsen

Steggin hjá æðu verður nevndur blikur. Hann er bæði størri og litfagrari enn bøgan. Mynd: Hans Eli Sivertsen

Sjófuglur verður vanliga gamal, og teir flestu verpa bara eitt egg á hvørjum ári. Tó verpur teisti ofta 2 egg og æða upp í 6 egg.

Æða

  • Longd: 60-70 cm
  • Vekt: 1300-2800 g
  • Flog: 95-105 cm
  • Egg: 4-6